Maria’s Blogg

Välkommen som du är. Här kommer du att få följa mina tankar likt en luckkalender.
Vandra mellan sådant som bara poppar upp, om klimatet, om hållbarhet, om grön livsstil, om att vara en samhällsentreprenör och textilbranschen i synnerhet.

Flytt till nya lokaler

Fyra år i Rundvik är snart till ända. Fyra år med olika kreativa lösningar för lokalen och förhoppningar om att skapa den till en knutpunkt på orten med café, musik, utställningar, barnverksamhet mm, blev aldrig riktigt av. Lokalen var heller inte optimal för de olika ändamålen. Olika problem med fastigheten som behövts åtgärdas, allt efter har jag också ändrat min färdriktning i mitt entreprenörsskap.

Nu har dock nedräkningen påbörjat för ännu en ny riktning. Jag hade först inga planer på att återgå till butik, utan enbart producera för återförsäljare o Pop-Up’s. MEN när man äntligen hittar en lokal som känns rätt för verksamheten och den faktiskt råkar vara placerad mitt på den centralaste butiksgatan på orten…so what the heck, (sorry ;).

Idag sydde jag det sista plagget i en ny kollektion. Till veckan återstår några kundändringar samt ett sömnadsuppdrag av ett mindre båtkapell eller snarare överdrag, sedan dras kontakterna ur maskinerna. Detta blir sjätte lokalbytet på elva år. Nu börjar jag få rutin på packordningen, skillnaden är bara att jag den här gången har förberett genom att mäta o planera först i nya lokalen för att förhoppningsvis så snabbt som möjligt åter komma igång med produktionen och de väntande kundbeställningarna. Tidsoptimisten har talat, häng med på resan.

Comeback & expansion

Året 2023s första inlägg. Det blev inga inlägg alls under 2022, det var bara lite för överambitiöst för min ADHD-hjärna att tro att jag skulle hinna med en blogg också. Men nu när jag står inför en expansion detta år så kanske det kan bli verklighet med bloggen. Jag gör i alla fall ett försök till comeback här.

Under det gångna året så har Re:store Höga Kusten i Härnösand slagit upp portarna till Norrlands första återbruksgalleria. De håller till i Åhléns gamla lokaler och alltså bästa läget på stan.
Jag hade en installation under våren och sommaren där med ett dockpar för att visa lite av min design. Men då jag inte hunnit producera i takt med efterfrågan så har jag valt att avvakta tills jag bestämt vilka produkter jag tror passar där.
Och nu har jag kommit fram till att det blir förmodligen herrkläder som nästan alltid är ett segment som saknas när det handlar om t ex re-designat. Och varför ska inte även den manliga delen av befolkningen ha möjlighet att köpa hållbart designade kläder också? Jag hoppas kunna leverera en kollektion dit under våren.

Också startade några av de större marknadseventen upp efter pandemiavbrottet. Dock hann jag inte med så många resor där heller förutom Storumandagarna och självklart Urkultfestivalen.
Urkult blev en smått hysterisk återkomst-succé på flera plan. Då jag både klev av Urkults styrelse och som ansvarig för marknaden så trodde jag att jag äntligen skulle hinna se och uppleva något av den fantastiska musiken och artisterna. Men då jag självklart hade fått en brilliant idé om att ta med symaskinen och ha en liten Pop-Up Syateljé så slutade det med att istället satt och sydde till långt in på småtimmarna, för att hinna med och sälja också. Men missförstå mig rätt här, det blev en positiv överraskning och till nästa år hoppas jag utöka med personal för att kanske få en glimt av något artistuppträdande.

I höstas så kom äntligen projektet Revolt återbruksgalleria igång i Umeå, en våning ned hos MVG-gallerian. Där har jag en liten Pop-Up shop, med ett mindre urval av baby-/barn-/dam- och herrkläder. Efter tre månader så har jag inte riktigt kommit fram till vilket segment jag ska välja att satsa på där. Helst hoppas jag på dam och herr, OM jag först hittar någon som vill sälja mina baby- och barnkläder i Umeå.

Jag hann också endast med ett par föreläsningar förra året om att arbeta med hållbar textil, men har redan nu flertalet inbokade under våren. Att som aktivist förmedla kunskap om varför vi måste ändra vårt konsumtionstänk kring kläder och hemtextilier kan ofta kännas lite som att dunka huvudet i väggen. Särskilt som många kläd-/textilföretag sysslar med greenwashing utan någon som helst skamkänsla. It’s all about the money och då tänker ingen på planetens bästa.
Och nej, det är verkligen inte lätt för konsumenten som vill göra ett medvetet val i butikerna, du måste helt enkelt vara väldigt påläst för att köpa nytt eller så undviker du helt fast fashion-butikerna för att aktivt söka dig till secondhand eller re-design. Visst ja, jag hann med att få ett trevligt pris för mitt miljö- och hållbarhetsarbete här i Nordmalings kommun.

Trevligt med uppmärksamhet för något som verkligen har betydelse.

Ljuset i pandemitunneln

Jag menar, hur svårt kan det va’, att bygga en hemsida? Typ två-tre veckor räcker väl?
TRE månader senare…och en välment rekommendation, GÖR INTE detta själva, (om det inte är just din profession då förstås), och jo, vi är fortfarande gifta.

Du är så välkommen till min nya hemsida med webbshop!
Lagom till industri-semesterns start, har hela veckan varit lite småhysterisk. Mitt i högsommaren så känns det som spirande vår. Allt efter regeringen släpper på restriktionerna så öppnar människor sina sen snart två år igenspikade dörrar, på vid gavel, slår ut med armarna och brister ut i en gemensam revival av “släpp fångarna loss det är vår”!

Hela veckan har jag haft massor av kunder och besökare i olika solbrända kulörer och dialekter. Nysömnadsbeställningar som trillar in allt efter, man vill äntligen gå på fest och bröllop eller så har pandemi-konvalescensen visat på en utspridd fukt i alla walk-in-closets, klädkamrar och random Marbodalgarderober från sextiotalet, att krympningseffekten har haft samma spridning som Covid-19. Antingen så måste kläder sys ut eller så krävs en mer fysisk insats från div garderobsägare. Må detta vara ljuset i pandemitunneln.
Jag ser verkligen fram emot denna höst, (vilken också råkar vara min favoritårstid), inte bara för att vi småföretagare har kämpat i motvind under pandemin, utan också just för att människor ser fram emot att äntligen förkovra sig i nya kunskapsutvecklande aktiviteter. Men mer om det en annan gång.

Vad kan du då hitta här på min hemsida?
Är du intresserad av att sy till hösten? Gå in på min Workshops-sida och kolla om du kanske hittar en kurs för dig.

Syr du redan en del, men behöver lite tips. Gå in på Lappa&Laga. Jag har börjat lägga in några steg-för-steg handledningsbilder. Så småningom så lägger jag in handledningsvideos, sk tutorials. Kom gärna med förslag på vad DU vill se och lära dig.
Jag har tänkt att göra en serie med handledningsvideor med lite äldre maskiner som många kanske redan har hemma för att visa att du absolut inte behöver köpa den senaste datorsymaskinen med 400 olika sömmar. Om du enbart använder maskinen för hemsömnad, såsom enklare lagningar eller fållningar av kläder eller sy gardiner. Då klarar du dig gott med en maskin som har raksöm och zickzacksöm. Men mer om det senare också.

Inspiration&Appar, här hittar du en del av olika applikationer och lite annat jag syr, som går alldeles utmärkt att beställa. Du får kanske själv lite idéer om du syr själv till dina barn.

Är historisk sömnad något du har som ditt stora intresse? Månne en nyfikenhet efter pandemiperiodens serie-sträck-tittande inspirerat till att damma av den gamla ärvda symaskinen och tömma ut mammas linneskåp på jakt efter användbara textilier?
Kolla in sidan Historisk Re-design.

Nu när marknader och mässor börjar så smått starta upp igen, så presenterar jag här på sidan Mässor&Marknader, vilka jag kommer att delta på. Och en recension efteråt. Vill du att jag ska komma till en marknad/mässa där du bor, tipsa mig i så fall?

Och handen på hjärtat, hur tänker och agerar just du kring det här med hemtextil- och klädshopping? Särskilt nu så här efter en period av hemma-arbetande-i-utslitna-mjukisplagg. Springer du raka vägen till galleriornas fast fashion mecka eller har du faktiskt haft tid att gå igenom din garderob och fyndat där längst ned bakom allt annat som du slängde in förra decenniet? Kanske reflekterat över hur du konsumerar kläder, hur du kan bli en godare textilkonsument och minska ditt eget klimatavtryck?
Är du med på resan?

/Ija

…eller som den träskalle jag har känt mig under hemsidebyggandet.