Tutorials/

Lappa&Laga

I den spirande hållbarhetstrenden så översköljs internet av lappa- och lagatips, många bra och också många som kräver att du har både förkunskaper, erfarenhet och utrustning.
Jag tänkte här försöka presentera tips med mindre utrustning, kanske lite äldre symaskiner och mindre prestationskrav.
Har du önskemål om vad du skulle vilja ha hjälp och tips om? I så fall, kontakta mig gärna, så kan det bli en steg-för-steg-video eller bilder.

Solhatt av virkad duk

1. Välj en virkad duk av bomullsgarn med inte alltför glest mönster, utan gärna med tätare mönsterpartier. En textil av ren bomull passar bra till foder.

2. Klippförst ut mönsterdelarna i bomullstyget. Lägg sedan ut delarna på den virkade duken. Det kan vara kompakt och lite hårt att klippa med saxen.

3. Sy ihop alla delarna med en symaskinsnål stl 90. Sy sakta över de virkade partierna så att nålen inte går av. Mata gärna på med handhjulet på maskinen.

4. Pressa isär alla sömmar allt efter. Sedan är det dags att vändsy nederkanten på hattbrättet och tänk på att lämna en öppning på ca 10 cm för att vända hatten rät. Pressa runt brättet, vik in och sy en söm runt brättet för att sy igen öppningen.

5. Avslutningsvis, dekorera med band eller spets som avslutning. Sy fast ett knytband eller en resår.

6. En söt unik virkad solhatt.

 

Solhatt av ett retro-örngott

1. Till denna solhatt har jag återbrukat ett retro-örngott med cirkusmönster.

2. Det passar bra med en enfärgad textil som matchar mönstret. Kanske har du en restbit över som du kan använda?

3. Sy ihop alla delarna med medeltjock nål i stl 80. Pressa isär sömmarna, sy ihop nederkanten på hattbrättet och lämna en liten öppning på a 10 cm för att vända in fodret.

4. Sy fast eventuellt dekorband. Och fäst också ett knytband eller resår.

5. Ännu en unik solhatt med ett retromönster.

Hur du använder dig av textila mönstermallar

1. Istället för att klippa fel eller behöva sprätta upp och sy om i ditt tyg, så kan det vara praktiskt att använda gamla urtvättade och slitna sängkläder som du inte längre använder.

2. Fördelen att du kan använda valfria färgpennor för att rita tydliga makeringar och ändringar med.

3. Markera alla insnitt och sömsmån med färgpennorna.

4. Du kan med fördel sy ihop styckena på maskin med långa stygn som är lättare att dra ut efter provning. Sy gärna provmodellen med olika färg på över- respektive undertråden.

5. Efter provning och isärplockande av styckena, så ritar du om de olika ändringarna som behövs. Klipp till mönstret efter de nya markeringarna. Skriv gärna med färgpenna på styckena.

6. Antingen använder du de textila mönstren för utlägg och tillklippning av den tilltänkta textilen eller så kopierar du över till mönsterpapper om du föredrar det. Lycka till.

Sy enkla tvättbara överdrag till dina solstolar

1. Om dynorna endast är solblekta men för övrigt hela så är det ur miljösynpunkt smartare att klä om dem istället för att kasta.

2. Du kan ha olika textilier på ovan- som undersidan. Kom ihåg att lämna en öppning för knytbanden.

3. Läg textilen omlott och sy ihop som en ficka likt ett örngott, så du lätt kan ta av för tvätt.

4. Passa på att byta ut resåren baktill om den tappat sin elasticitet, då håller den i flera år till.

5. Här har jag återbrukat ett par retro-husvagnsgardiner. Och en enfärgad grön gardin som baksida.

6. Trästolarna har fått nya skruvar och blivit inoljade. Och med nysydda dynor så kan sommaren avnjutas.

Gör om en hundbädd

1. Om hundbädden ska minskas i storlek så fungerar det att skära igenom skumpolyeterdynan med skalpell, en vass kökskniv eller en större sax. Limma ihop delarna på nytt med kontaktlim. Låt torka ett dygn, bind ihop dynan under torkning med band eller tejp.

2. Dags att börja rita ut och klippa till den nya klädseln till hundbädden.

3. Sprätta isär det gamla överdraget för att använda delarna som mönster. Anpassa dem till de nya måtten.

4. Undersidan brukar inte slitas lika mycket och om blixtlås och filtväven på undersidan är hel så kan den återbrukas till nya överdraget.

5. Börja med att sy ihop ramen runt bäddens botten på ovansidan. Vändsy sedan undersidan. Lämna blixtlåset öppet en bit så det blir lätt att dra upp hela och vända överdraget rät.

6. Trä på det nysydda överdraget på den omskurna dynan. Hundbädden är redo att invigas .