Året 2023s första inlägg. Det blev inga inlägg alls under 2022, det var bara lite för överambitiöst för min ADHD-hjärna att tro att jag skulle hinna med en blogg också. Men nu när jag står inför en expansion detta år så kanske det kan bli verklighet med bloggen. Jag gör i alla fall ett försök till comeback här.

Under det gångna året så har Re:store Höga Kusten i Härnösand slagit upp portarna till Norrlands första återbruksgalleria. De håller till i Åhléns gamla lokaler och alltså bästa läget på stan.
Jag hade en installation under våren och sommaren där med ett dockpar för att visa lite av min design. Men då jag inte hunnit producera i takt med efterfrågan så har jag valt att avvakta tills jag bestämt vilka produkter jag tror passar där.
Och nu har jag kommit fram till att det blir förmodligen herrkläder som nästan alltid är ett segment som saknas när det handlar om t ex re-designat. Och varför ska inte även den manliga delen av befolkningen ha möjlighet att köpa hållbart designade kläder också? Jag hoppas kunna leverera en kollektion dit under våren.

Också startade några av de större marknadseventen upp efter pandemiavbrottet. Dock hann jag inte med så många resor där heller förutom Storumandagarna och självklart Urkultfestivalen.
Urkult blev en smått hysterisk återkomst-succé på flera plan. Då jag både klev av Urkults styrelse och som ansvarig för marknaden så trodde jag att jag äntligen skulle hinna se och uppleva något av den fantastiska musiken och artisterna. Men då jag självklart hade fått en brilliant idé om att ta med symaskinen och ha en liten Pop-Up Syateljé så slutade det med att istället satt och sydde till långt in på småtimmarna, för att hinna med och sälja också. Men missförstå mig rätt här, det blev en positiv överraskning och till nästa år hoppas jag utöka med personal för att kanske få en glimt av något artistuppträdande.

I höstas så kom äntligen projektet Revolt återbruksgalleria igång i Umeå, en våning ned hos MVG-gallerian. Där har jag en liten Pop-Up shop, med ett mindre urval av baby-/barn-/dam- och herrkläder. Efter tre månader så har jag inte riktigt kommit fram till vilket segment jag ska välja att satsa på där. Helst hoppas jag på dam och herr, OM jag först hittar någon som vill sälja mina baby- och barnkläder i Umeå.

Jag hann också endast med ett par föreläsningar förra året om att arbeta med hållbar textil, men har redan nu flertalet inbokade under våren. Att som aktivist förmedla kunskap om varför vi måste ändra vårt konsumtionstänk kring kläder och hemtextilier kan ofta kännas lite som att dunka huvudet i väggen. Särskilt som många kläd-/textilföretag sysslar med greenwashing utan någon som helst skamkänsla. It’s all about the money och då tänker ingen på planetens bästa.
Och nej, det är verkligen inte lätt för konsumenten som vill göra ett medvetet val i butikerna, du måste helt enkelt vara väldigt påläst för att köpa nytt eller så undviker du helt fast fashion-butikerna för att aktivt söka dig till secondhand eller re-design. Visst ja, jag hann med att få ett trevligt pris för mitt miljö- och hållbarhetsarbete här i Nordmalings kommun.

Trevligt med uppmärksamhet för något som verkligen har betydelse.